For utvikling av bibliotekdata og sosial teknologiTanker & nyheterAllmenningOm oss

Velkommen til laboratoriet! Tanker & nyheter:

Mashup i praksis: Pensumhjelpen

En gruppe masterbibliotekarstudenter fra Høgskolen i Oslo klekket ut en smart idé for en mashup på Biblioteklaboratoriets workshop i Bergen høsten 2007. Tanken var at mashup-løsningen skulle hjelpe lærere til å sette opp studentvennlige pensumlister. Pensumhjelpen ble dokumentert på Allmenningen, og der beskrives webapplikasjonen på denne måten:

Vi har avdekket et sterkt behov for hjelp til å lokalisere pensumlitteratur for studenter ved universiteter og høgskoler i Norge. I dag inneholder pensumlistene både bøker, artikler og nettressurser, og studentene bruker mye unødig tid på å lete fram disse i bibliotek og bokhandler. Mange gir kanskje opp når det er noe de ikke finner, og vi ønsker derfor å lage en løsning som kan gjøre automatiske søk i diverse databaser på bakgrunn av pensumlistene. Vi vil også gi lærerne et verktøy for å kunne utvikle pensumlister på en bedre måte, og lettere kunne dele og utveksle pensumlister.

Løsningen er todelt. Den første delen er et verktøy for å generere pensumlister i XML/Dublin Core-format. Den andre delen er en mashup som bruker distribuerte søk til å finne dokumentene som er beskrevet i XMLen.

Arbeidsgruppen, som besto av Irene Eikefjord, Birte Fallet, Kjersti Haukaas, Anne-Stine Husevåg og Asbjørn Risan, leverte inn bidraget til Biblioteklaboratoriets mashup-konkurranse. Der fikk det hederlig omtale, men nådde ikke helt opp.

Konkurransebidraget var likevel så godt beskrevet og begrunnet at Anne-Stine og Sissel Marie Vatne nå har implementert en løsning i en temaoppgave knyttet til mastermodulen Webteknologier på bibliotekutdanningen. For å kunne gjennomføre temaoppgaven i tide, var de nødt til å begrense pensumlistene til bare bøker.

Kort fortalt er flyten i applikasjonen slik: Læreren legger inn ISBN-numrene til bøkene på pensumlisten i et webgrensesnitt. Disse lagres så i et spesialutviklet XML-format, som deretter brukes som input til mashup-løsningen. (I demoversjonen, som det er en lenke til under, er det forhåndsdefinert fem pensumlister som kan benyttes i stedet.)

Mashup-programmet leser suksessivt ISBN-numrene, og sender forespørsler til følgende datakilder:
Når alt dette er gjort, kobles data sammen og presenteres for brukeren. For hver bok på pensumlisten vises:
  • Bokinformasjon i APA-format (altså malen for litteraturlister utarbeidet av American Psychological Association)
  • Omslagsbilde
  • Informasjon om hvor mage eksemplarer som er tilgjengelig ved ditt lokale bibliotek
  • Prisinformasjon og lenke til kjøp hos Bokkilden
  • Prisinformasjon og lenke til kjøp hos Amazon
  • En markering av den laveste prisen
Webapplikasjonen er skrevet i PHP, og kildekoden er gjort tilgjengelig for nedlasting. Bruksreglene for denne følger GNU General Public Licence.
Beslektede poster:
Datautveksling
En liten oppsummering
Workshop-program
Biblioteklaboratoriets Workshop #2
Biblioteklaboratoriets workshop has happened
Kommentarer (0)  Permalink

Kommentarer

Kommentér

Denne bloggen støtter gravatare.
E-postadressen din vil ikke bli publisert.
Spam vil bli slettet!

Navn*
E-Post
For Spammers Only
URL
Kommentar*
Gjør meg oppmerksom per E-post når noen kommenterer denne posten
Husk meg (bruker Cookies)

2007-11-08 13.46

Powered by Flux CMS