For utvikling av bibliotekdata og sosial teknologiTanker & nyheterAllmenningOm oss

Velkommen til laboratoriet! Tanker & nyheter:

Å leke butikk

Danmark har fått sitt "Låtlån" - den norske utlånstjenesten av (stream'et) musikk som i 2004 ble lansert med brask og bram, men som allerede i 2005 ble lagt ned på grunn av dårlig økonomi. I Danmark har tjenesten fått navnet Netmusik.dk og tilbyr nedlastning av over 1 million musikkfiler. Man kan laste ned 100 i måneden, og alt sammen helt gratis. Hurra!

Eller kanskje ikke.

Det ligger en åpenbar utfordring i at filene man kan laste ned er så DRM-infiserte at de kun kan spilles av på Windows-plattformer og på et utvalg av Mp3-spillere som støtter Windows Media Audio (WMA). iPod med sin skyhøye markedsandel er av Mp3-spillerne som ikke støtter dette Microsoft-formatet. For å bruke tjenesten må man rett og slett kunne benytte programvare fra én og bare én produsent, altså Microsoft.

Danske bibliotek tilbyr dermed en tjeneste, riktignok en unik tjeneste av slagsen, men som representerer en så begrenset tilgjengelighet, at all form for bibliotek-ideologi bokstavelig talt plasseres i magasin. Legger man til at nedlastede filer destrueres etter sju "låne"-dager, er det knapt noen tilgjengelighet igjen.

Så kan man jo spørre seg; hva er løsningen? Er ikke denne tjenesten bedre enn ingen tjeneste? Vel, slik jeg ser det, kommer det blant annet an på i hvilken grad en slik begrenset tjeneste setter bibliotekene i et dårlig lys. Brukere på nettet i dag er vant til en fleksibilitet og en tilgjengelighet som denne tjenesten ikke tilbyr. Hvordan de reagerer på det gjenstår å se.

Noen alternative løsninger til diskusjon:
  • Man kunne "låne" ut musikkfiler til odel og eie i et åpent filformat og betale artistene som "lånes" ut et gitt vederlag. Dette kunne gjøres gjennom å kopiere vederlagsordningene fra den fysiske verden hvor utbetalinger er organisert av interesseorganiasjoner, eller gjennom å stable på beina et nytt system som betaler registrerte artister direkte for hver enkelt nedlastning.
  • Men, jeg er ikke så sikker på om det er bibliotekenes rolle å konkurrere med musikk-butikkene på Nettet; bibliotekene kunne kanskje heller spilt en sentral rolle i å tilgjengeligjøre kulturarven; altså drevet "utlån" av materiale som innehar en lav tilgjenglighetsgrad, og hvis opphavspersoner ikke i særlig grad blir økonomisk forulempet ved en ny tilgjengelighet. Les; materiale man nesten ikke får tak i uansett. Dette ville ganske sikkert blitt en populær tjeneste hvor man kunne finne gamle slagere som i dag så og si bare er tilgjenglige i antikvariater, Harald Are Lunds platesamling eller i Deichmans musikkavdeling. Skulle interesseorganisasjonene bli grinete over en slik tilgjengliggjøring, så får vi heller la være... (Det er vel også å håpe at Nasjonalbibliotekets digitaliseringsprosjekt innebærer en slik løsning.)
  • Bibliotekene kunne også "lånt ut" materiale av artister som har valgt å lisensiere alternativt, for eksempel under Creative Commons. Dette er typisk mindre artister som ikke direkte tjener penger på salg, men på å få spredd musikken sin.

På disse måtene kunne bibliotekene forøke tilgjengelighet til kulturarven og til musikk med ulike former for lav tilgjengelighetsgrad og samtidig være artister (økonomisk og) distribusjonsmessig behjelpelige.

Vanskelig å gjennomføre? Hvorfor det?

Se også diskusjon om bruk av DRM i den norske Låtlån-tjenesten.
Beslektede poster:
Digitaliseringspolitikk
Åpenhet lønner seg ganske sikkert i lengden
Det virtuelle bibliotek
Kommentarer (2)  Permalink

Kommentarer

Odd Letnes @ 30.04.2008 05:34 CET
Det er fint med en våkent og kritisk blikk, men det er også greit å kunne se en sak fra to sider.

Tallerås sier: "Brukere på nettet i dag er vant til en fleksibilitet og en tilgjengelighet som denne tjenesten ikke tilbyr."

Samtidig forteller brukerundersøkelser at netmusik.dk har en stor gruppe fornøyde brukere.

Tallene tale er også rimelig klar: I første kvartal i 2008 ble det foretatt 725 000 nedlastinger - noe som indikerer at det er mer enn en håndfull brukere som ikke deler Tallerås' skepsis.

Det er riktig at netmusik.dk har begrensninger som bunner i teknologisk plattform og DRM. Den utelukker en del (10 prosent?) PC-brukere og en del flere brukere av bærbart avspillingsutstyr. Men hvorfor må Det Beste alltid bli Det Godes fiende når denne debatten tas opp i Norge?

I Den Beste av alle verdenen ville selvsagt 100 prosent av brukerne hatt tilgang til alt - og til odel og eie.

Men vi lever ikke i en slik ideell verden. Jeg synes det er pussig at konsekvensen av det, er at bibliotekene derfor må ta prinsipell avstand fra prosjekter som LåtLån og nedmusik.dk - eller tyske DiViBib, for den sakens skyld.

Netmusik.dk har nå gått over fra prosjekt til permanent ordning. For danske bibliotek og bibliotekmyndigheter er det viktig at biblioteket kan tilby musikk til brukerne på denne måten. Gjennom det viser de at de tar bibliotekloven, som sidestiller musikk med bøker, på alvor.

Til forargelse kan jeg opplyse at danskene i disse dager lanserer en tilsvarende ordning for lån av lydbøker - Netlydbog.dk.

- Odd Letnes
Kim Tallerås @ 06.05.2008 13:45 CET
Gode intensjoner kan som kjent brolegge en vei til helvete, og kanskje er faren for akkurat det stor dersom det Beste reduseres til uoppnåelige prinsipper (eller utopier om man vil). Samtidig er prinsipper og utopier i seg selv meningsløse dersom de ikke blir fulgt opp av handling. Jeg er derfor ikke uenig med Letnes i at gode forsøk ikke nettopp er det, altså mer eller mindre gode og tegn til handling i en God retning, men for å utvikle tilfredsstillende tjenester er det samtidig avgjørende med en kontinuerlig diskusjon om hva som er det Godes bakdeler og ikke minst om hva som til enhver tid ville være det Beste.

Hvis man tvert imot gjør det Gode til en permanent ordning, unngår diskusjonene, og ser bort fra forslag til alternativ utvikling gjør etter min mening, og i denne sammenhengen, bibliotekmiljøet rett og slett ikke jobben sin.

Kommentér

Denne bloggen støtter gravatare.
E-postadressen din vil ikke bli publisert.
Spam vil bli slettet!

Navn*
E-Post
For Spammers Only
URL
Kommentar*
Gjør meg oppmerksom per E-post når noen kommenterer denne posten
Husk meg (bruker Cookies)

2007-11-08 13.46

Powered by Flux CMS